Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Golfiportaal
    • Avaleht
    • Uudised

      Kuidas rajada ja hooldada koduaia golfimuru? Parimad tööriistad täiusliku murukatte jaoks

      28.02.2025

      TULEMUSED I Selgusid Niitvälja Golf Scramble by Saku võistluse parimad

      30.08.2024

      Keegan Bradley võitis BMW Championshipi

      29.08.2024

      Selgusid EGCC Ladies Night Out`i kolmanda etapi võitjad

      28.08.2024

      Estonian Golf & Country Club`is lõi elu esimese Hole-in-One`i 11-aastane Henri Teofil Õng

      27.08.2024
    • Ajakiri Golf
      • Arhiiv
    • Reklaam
    • Sõnastik
    • Kontakt
    Golfiportaal
    Fotod: Annika Erik

    Lihasõprade paradiisi soovitused: vali grillimiseks õige liha

    Sisuturundus 2.02.20194 min lugemine
    Facebook

    Inimesed on poes tihti kahtlevad, milline lihatükk osta grillimiseks. Head nõu annab lihasõprade paradiisina tuntud restorani Argentiina grillimeister Ivari Petrauskas.

    Kõigepealt rõhutab ta, et liha võiks osta usaldusväärse pakkuja käest, olgu selleks siis tuttav lihamüüja turul, kindel lihatööstus või nõudlikuma valikuga kauplus. Ta ise teeb oma pere tarbeks sisseoste peamiselt Stockmannist ja turult.

    Fotod: Annika Erik

    Grillimisel soovitab ta abiks võtta digitaalne termomeeter. „Ka meie grillmeistrid mõõdavad küpsetamise käigus temperatuuri, et tulemuses 100% kindel olla.“

    Kui liha soovitakse just grillida, mitte küpsetada, hautada või praadida, tuleb juba poes teha õige valik ja osta sobiv tükk. Restoran Argentiina kasutab vaid parimaid lihavalikuid enamasti Lõuna-Ameerikast, ja liha küpsetatakse seal lahtisel tulel. Kuna nende menüüs on pearõhk loomalihal, on soovitused valitud just veiseliha grillimiseks.

    Sisefilee

    Sisefilee moodustab loomast kõigest ühe protsendi ja on pehmeim tükk, kuna pole pidanud „tööd tegema“ nagu ülejäänud lihased. Grillimiseks liha otsides on see teadlikumatel inimestel tihti esimene valik ja nii-öelda kindla peale minek. Samas on see rasvatu liha, millel on oht kiiresti üleküpseda ja kuivada.

    Mida filee valikul poes silmas pidada? Esiteks liha värv. Mida tumedam see on, seda vanema loomaga on tegu tavaliselt ja see tükk võib juba olla üsna vintske oma loomult. Kõige heledam on vasikaliha.

    Kui on usaldusväärne müüja, võib osta liha ka steigina. Kui müüjas ei saa kindel olla, tuleks osta terve filee. Või siis lasta terve tüki küljest silmeall lõigata sobivad tükid. Küsimus on selles, et mõned üritavad müüa filee pähe esiosast pärit abatükki. Välimuselt on see sarnane, aga pehmuselt ja seega ka hinnalt jääb teise klassi kui sisefileel. Tervet fileed ostes on kahel tükil lihtsam vahet teha: sisefileel on ühel küljel ilus suur terve kelmeosa, samuti ka selgelt väljajoonistunud nn filee pea ja sabaosa, mida abatükil pole.

    Valmislõigatud steigi soovituslik kaal on 200 grammi, paras üheks portsjoniks. See kaal on rusikareegel kõigi lihade puhul.

    Väga oluline on meeles pidada, et loomaliha lõigatakse alati ristikiudu, siis ei jookse lihamahlad välja ja maitse ei muutu nätskeks. Näiteks sealiha võib lõigata mõlematpidi. Enimlevinud tükkidega on seda kerge jälgida, kui aga on soov katsetada juba keerukamate tükkidega, siis pea meeles, et mõnel lihasel kiud ka keerab ennast, parima tulemuse saamiseks jälgi hoolikalt kiudu. Niimoodi väldid pärast laua taga süües olukorda, kus osad steigid on pehmed ja mahlased ning osad mitte. Sellistel juhtudel ei ole süüdi mitte valitud liha, vaid see, kuidas liha on lõigatud.

    Koduse grillahju soovitatav temperatuur on 180-200 kraadi, fileed grillitakse mõlemalt poolt umbes viis minutit. Restorani proffgrillil ulatub temperatuur 400 kraadini ning grillimine käib kiirelt ja teravalt.

    Liha võiks maitsestada pärast grillimist: sool, pipar, lusikaotsaga võid ja selle sisse üks noaga puruksvajutatud küüslauguküüs, lisaks oksake rosmariini – ja jätta lihale mõni minut aega maitsete neelamiseks ja puhkamiseks. Puhkamine on vajalik, et liha mahlade liikumine aeglustuks pisut ja need ei jookseks kohe lahti lõigates lihast välja.

    Välisfilee

    Välisfilee on selja pikim lihas, sobivaim steikide valmistamiseks. See tükk on sisefileest tiba rasvasem, rasvatäppe peaks olema näha, sest need näitavad, et looma on hästi toidetud. Selline nn marmorliha jääb tänu rasvale mahlasem.

    Välisfilee on suurem kui sisefilee ja tükid tuleks lõigata veidi õhemad, et nende kaal jääks ikkagi 200 grammi ligi.

    Õhema tüki puhul on küpsetusaeg paar minutit lühem, kui liha üle küpsetada, läheb see „nätskeks“ kätte ja pole just kõige nauditavam maitseelamus.

    Antrekoot (Rib Eye)

    Antrekooti nimetatakse lihade kuningaks ja kogenud lihameistrid valivad just selle tüki, sest olemuselt on see veel rohkem läbikasvanud kui välisfilee – mis tähendab rohkem mahlasust, pehmust ja maitset.

    Väga atraktiivne on taldrikul tomahook-steik, veise antrekoot pika kondiga. Rahva seas pole asjata levinud ütlus, et kondi ümbert liha on kõige maitsvam.

    Ka antrekoodi valmistamiseks lõigatakse umbes 200-grammised tükid ja soovitatav on rasvkiud maitse küllastamiseks külge jätta.

    „Ribikondiga koos on ise keeruline grillida, aga alati võib proovida,“ julgustas Ivari Petrauskas. „Eesti veiselihast on antrekoot parim valik. Maitsestamisel võiks kasutada lisaks soolale ja piprale ka maitsevõid.“

    Picanha

    Looma ristluu pealt, selja tagaosast lõigatud kolmnurkne tükk, millel on tänu rasvasusele spetsiifiline maitse ja mahlasus. Sobib grillimiseks nii tervena kui tükeldatult vardas. Vardasse ajamiseks lõigatakse 3-4-sentimeetrised viilud, millele jäetakse rasv külge.

    Seda liha tuleb grillida kiiresti, sobiv küpsusaste on keskmine + ehk siis „Medium +“, sest nii ala- kui üleküpsetades jääb see nätskeks.

    Kui Picanha on grillitud 3-4-sentimeetriste lõikudena vardas, lõigatakse liha pärast grillimist veel lahti õhukesteks viiludeks (jälgi kiudu!), olemuselt on ristluu kõige tugevama maitsega veise osa.

    Maks

    Siseorganitest sobib maks väga hästi grillimiseks. See tuleb esmalt kelmest puhastada ning lõigata ilusad paarisentimeetrised tükid. Hea tulemuse kindlustab marineerimine 1-2 tundi enne grillimist. Sobib iga loomalihale mõeldud meelepärane marinaad.

    Maks küpseb väga kiiresti, seega jälgi toimuvat hoolega, me kõik teame, kuidas maitseb üleküpsetatud maks. Seega kuumust natuke ühele poole, siis teisele poole – ja valmis! Head isu!

    Golfiportaal

    Golfiportaal on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.

    Otsing
    Viimased uudised
    28.02.2025

    Kuidas rajada ja hooldada koduaia golfimuru? Parimad tööriistad täiusliku murukatte jaoks

    30.08.2024

    TULEMUSED I Selgusid Niitvälja Golf Scramble by Saku võistluse parimad

    29.08.2024

    Keegan Bradley võitis BMW Championshipi

    28.08.2024

    Selgusid EGCC Ladies Night Out`i kolmanda etapi võitjad

    27.08.2024

    Estonian Golf & Country Club`is lõi elu esimese Hole-in-One`i 11-aastane Henri Teofil Õng

    26.08.2024

    Richard Teder saavutas Lätis toimunud Latvian Amateur Openil esikoha

    White Beach Golf
    23.08.2024

    Soetades Rae Golfi või White Beach Golfi mänguõiguse augustikuus, saab valida endale kingituse

    Golfi logo

    Ajakiri Golf on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.

    Golf Time OÜ
    Reg. number: 11408891
    KM number: EE101550200
    + 372 5551 7551
    info@ajakirigolf.ee

    Liitu uudiskirjaga

    Ajakiri Golf uudiskirjaga liitudes saad uudised omale mugavalt e-mailile.

    Täname, et liitusite meie uudiskirjaga.

    Jälgi meid!

    © Ajakiri Golf 2022
    • Kasutus- ja müügitingimused
    • Andmekaitsetingimused
    • Küpsiste kasutamise tingimused

    Kirjuta ülesse ja vajuta Enter otsimiseks. Vajuta Esc tühistamiseks.

    Nõusolek küpsiste kasutamiseks

    Teile parima kasutuskogemuse pakkumiseks kasutatakse leheküljel küpsiseid. Küpsised tagavad lehekülje toimimise, aitavad lehekülge paremaks muuta ning pakkuda teile asjakohast sisu ja reklaami. Küpsiseid kasutatakse ainult siis, kui annate selleks nõusoleku vajutades „Nõustun“. Seadete kaudu saate hallata ka üksikuid küpsise-eelistusi.

    Küpsiste kasutamise tingimused

    Eelistused Nõustun kõigi küpsistega

    Halda sätteid

    Küpsiste kasutamise tingimused

    Mistahes veebilehte külastades võib see salvestada teie brauserisse või hankida teie brauserist teavet, mis on tavaliselt küpsiste kujul. Selline teave võib puudutada teid, teie eelistusi või teie seadet ja seda kasutatakse peamiselt selleks, et panna veebileht tööle teie poolt eeldatud moel. Tavaliselt selline teave teie isikut otseselt ei tuvasta, kuid võib anda teile personaalsema veebikogemuse. Kuna me hindame teie privaatsust kõrgelt, on teil võimalik mõningaid küpsisetüüpe mitte lubada. Klõpsake erinevatel kategooriapealkirjadel, et lugeda lisaks ja muuta vaikeseadeid. Teadke aga, et osade küpsisetüüpide blokeerimine võib mõjutada teie kogemust veebilehel ja teenuseid, mida meil on võimalik teile pakkuda.
    Vajalik
    Alati lubatud
    Võimaldab kasutada veebilehe funktsioone ja mäletada vormidesse sisestatud teavet ka siis, kui kasutaja liigub sessiooni ajal muudel ajakiri Golf kodulehe alalehtedel. Ilma rangelt vajalike küpsisteta pole kindla veebilehe teenused võimalikud. Rangelt vajalikud küpsised ei kogu turunduslikul eesmärgil teavet ega jäta meelde, milliseid lehti internetis vaadatakse.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Funktsionaalsus
    Funktsionaalsusküpsised mäletavad Sinu valikuid ning pakuvad täiustatud ja isiklikumaid funktsioone. Need küpsised mäletavad tehtud muudatusi, aga ei salvesta tegevusi kolmandatel veebilehtedel.
    Jõudlus
    Jõudlusküpsiseid kasutatakse spetsiifiliselt andmete kogumiseks – kuidas veebilehte kasutatakse, milliseid veebilehti enim külastatakse või millistel lehtedel veateateid kuvatakse. Need küpsised monitoorivad veebilehe jõudlust vaid siis, kui veebilehega suhtled ja neid kasutatakse veebilehe funktsionaalsuse parendamiseks.
    Statistika
    Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
    _ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
    _gat_UA-40943322-11 minuteA variation of the _gat cookie set by Google Analytics and Google Tag Manager to allow website owners to track visitor behaviour and measure site performance. The pattern element in the name contains the unique identity number of the account or website it relates to.
    _ga_3TPMSYMGQB2 yearsThis cookie is installed by Google Analytics.
    _gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
    Turustamine
    Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
    YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
    yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    Liigitamata
    Teised liigitamata küpsised on need, mida analüüsitakse ja mida pole veel kategooriasse liigitatud.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    shopmagic_visitor_6014a2c505e4018175910f0271772c6c1 yearNo description
    SALVESTAN & NÕUSTUN
    Powered by CookieYes Logo