See, et hea seedimine aitab hoida keha tervena, on teada juba ammu. Vähem teatakse aga seda, et soolestiku mikrofloora mõjutab tugevalt ka immuunsüsteemi, energiataset, meeleolu, keskendumisvõimet, toitumist, kehakaalu ja elukvaliteeti. Eelika Maranik on oma raamatus “Probiootilised smuutid” jaganud vanarahvatarkusi ja parimate kääritatud jookide põhiretsepte. Ta õpetab valmistama kombucha’t, keefirit, iduvett, jogurtit ja paljusid teisi jooke. Siit leiad kolm tervislikku probiootilise smuuti reptsepti.
ROHELINE MAAGIA
Immuunsüsteem on üks keha kõige keerulisematest süsteemidest. Selle ülesanne on kaitsta meid viiruste, bakterite ja muude mikroorganismide rünnakute eest Põhjamaades põeb kolm inimest neljast vähemalt korra aastas nn külmetushaigusi, mida põhjustavad viirused. Meid ümbritseb pidevalt umbkaudu kakssada külmetusviiruse liiki, seepärast on tähtis tugev immuunsüsteem, mis suudab meid kaitsta nii tavalise viirusehaiguse kui ka tõsisemate nakkuste ja haiguste eest. Kui toitud õigesti ja eluviisid on mõistlikud, saad immuunsüsteemi suhteliselt lihtsate vahenditega tugevdada.
Klorofüllil, mida sisaldab rikkalikult kõrvenõges, on umbes samasugune keemiline struktuur nagu meie hemoglobiinil ning seepärast soodustab see hapniku ja toitainete jõudmist keha rakkudeni.
2 klaasi smuutit
- 2 ½ dl külma nõgeseteed
- 2 ½ dl kombcuha’t
- 2tl nõgesepulbrit või peotäis värskeid nõgeseid
- 30 g spinatit
- 30 g lehtkapsast
- 2 rohelist õuna, südamikuta
- 1-2 tl riivitud ingverit
Mikserda kõik kokku maagiliseks roheliseks smuutiks.
NB! Sellesse smuutisse sobib ka värske nõges, kuid leota siis hapraid lehti enne vees pool tundi kuni tund.
GINGY PEARBUCHA
Pirn sisaldab kaks korda rohkem kiudaineid kui õun, kuid pirni säilivusaeg on lühem. Kui tahad pirnide küpsemist kiirendada, aseta need paberkotti ja hoia toatemperatuuril koos mõne banaani või õunaga. Viljad eritavad etüleeni, mis paneb ka teised puuviljad kiiremini valmima.
2 klaasi smuutit:
- 3 pirni, südamikuta ja tükeldatud
- 1-2 tl riivitud ingverit
- 4 dl naturaalset kombucha’t
Mikserda kõik koostisained vürtsikaks tervisesüstiks.
VERY BERRY BEET KOMBUCHA
Mustad sõstrad sisaldavad palju kiudaineid, antioksüdante, A-, C- ja K-vitamiini ning foolhapet. Seemnetes leidub lisaks gammalinoleenhapet, E-vitamiini ja tähtsaid polüküllastumata rasvhappeid, millel on muu hulgas kolesteroolitaset alandav toime. Kõige tervislikum on süüa seemneid purustatult või marjapulbrina.
2 klaasi smuutit
- 100 g külmutatud musti sõstraid
- 50 g külmutatuid mustikaid
- 50 g külmutatud põldmarju
- 50 g külmutatuid vaarikaid
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 4 dl naturaalset keefirit või Kreeka jogurtit
- 1 sl lina- või kanepiseemneõli, mida pole kuumtöödeldud
- 1 keedetud punapeet
- 2 tl kooritud kanepiseemneid
- 1-2 kivideta medjooldatlit
Mikserda kõik koostisained ühtlaseks smuutiks.
Raamatu saab tellida kirjastuse Pilgrim e-poest!
Tekst: Eelika Maranik, raamatu “Probiootilised smuutid” autor
*Artikkel ilmus ajakirja Golf 3/2020 numbris.
Golfiportaal on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.