TÄISPIKK LUGU! Põnev ja tervislik retsept vahtralehtedest

iina Karroni ja Katrin Pressi raamat “Sööme rohtu. Toidud metsast ja mere äärest” on armastusavaldus Eestimaa loodusele, mis pakub söödavat kraami ja isuäratavat inspiratsiooni igal aastaajal. Raamatu peategelasteks on söödavad taimed metsast ja mere äärest alates esimestest kevadistest kaselehtedest kuni südatalviste kuuseokasteni, sekka ka teadatuntud umbrohtusid. Autorite sõnul tegelikult ei pea dolmasid, mis on klassikaliselt täidisega viinamarjalehed, sugugi alati viinamarjalehtedesse mässima. Vaata lihtsalt avatud meeltega ringi, et poes nii hinna kui ka sisu poolest soolastele viinamarjalehtedele alternatiivi leida. Südasuviti saab dolmasid teha mustsõstralehtedega, kevadel aga vahtralehtedest. Hapendamiseks korja noori, kasvult peaaegu täiskasvanud, aga värvilt ja tekstuurilt veel õrnu ja helerohelisi vahtralehti.

NIPP! Kodukandi dolmade jaoks sobivad ka hapendatud mustsõstralehed.

VAHTRALEHEDOLMAD

  • 2 sl väikeseid kuldseid rosinaid
  • 1 suur sibul
  • praadimiseks õli
  • 500 g vasikahakkliha
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsköömet
  • meresoola, musta pipart
  • 2 sl seedermännipähkleid
  • hapendatud vahtralehti
  • väike klaas kuiva valget veini

Kalla rosinad keeva veega üle ja jäta paarikümneks minutiks tõmbama.

Koori sibul ja haki võimalikult väikesteks kuubikuteks. Kuumuta pannil veidi õli ja prae sibulat madalal kuumusel, kuni see tõmbub kergelt kuldseks. Tõsta sibul panni äärde ja lisa hakkliha. Prae see kergelt läbi, sega sibulaga ning maitsesta soola, musta pipra ja vürtsköömnega. Lisa seedermännipähklid ja nõrutatud rosinad ning tõsta pliidilt.

Laota vahtralehed lõikelauale, tõsta igaühele veidi täidist, keera rulli ja aseta rullikesed ahjuvormi. Kalla peale veidi valget veini ja küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit.

Tekst: Liina Karron, Katrin Press

*Artikkel ilmus ajakirja Golf 3/2020 numbris.

Kui soovid, et ajakiri Golf jõuaks ka Sinu postkasti, telli ajakiri SIIT!

Jaga