TÄISPIKK LUGU! Inimese individuaalne bakterikooslus määrab selle, kas ta jääb terveks või haigestub

Jaapanlaste loodud Dr Ohhira fermenteeritud probiootikumid on Eestis abi pakkunud juba paljudele inimestele. Tänane maailm suundub loomuliku immuunsuse taastamise suunal. Nendes väikestes kapslites on võimas mõju erilise käärimisprotsessi läbinud probiootilise segu näol, mis lisab elusust kõikidesse organitesse. Kuna soolestikul on nii suur mõju terve keha kvaliteetse toimimise üle, on ka tänane teadus üha enam uurimas ja kinnitanud, et haigused saavad alguse soolestikust. Soolestiku mikrobiootat ehk mikrofloorat kasulike bakterite abiga korrastades võib suureneda luutihedus ja paraneda südame-veresoonkonnahaigused. Soolestikul on suur mõju närvisüsteemile. Kasulikud piimhappebakterid aitavad kaasa seedimisele, toitainete omastumisele, toetavad suures osas kaalulangust jne.

Dr Ohhira probiootikume toob Eestis maale ettevõte Orgaaniline Elu. Selle asutaja Sven Kabanen haigestus aastaid tagasi ja jõudis Jaapani tohtri toodeteni. „Mind see aitas ja üllatavalt kiirelt. Olen tänulik dr Iichiroh Ohhirale, kes juba kümneid aastaid tagasi tõi inimesteni vajalikud, tänaseks ka teaduspõhised retseptid, et aidata kaasa tervise taastamisele ja säilitamisele. Viin seda teadmist südamest edasi,” sõnab Sven.

Sven Kabanen

Dr Ohhira kapslid sisaldavad nii probiootilisi tüvesid kui ka prebiootilisi abiaineid, mis tagavad nende elujõulisuse. Prebiootilised abiained – bakterite toit – toetavad ka juba soolestikus elutsevaid baktereid, millest mõned tüved eksisteerivad vaid kellegi individuaalses organismis. Igaühe bakteriaalne tasakaal on eriline kui sõrmejalg. Bakterid on tervise seisukohast eluolulised ja ainus viis neid hoida on prebiootilise toe abil.

Probiootikumide tootmisviise on maailmas mitmeid. Üldjuhul on kapseldatud või tabletiks pressitud bakterid uinunud olekus ja valmistamismeetodiks külmkuivatus. Neis puuduvad pre- ja postbiootikumid. Jaapanlaste unikaalne kolme- või viieaastane fermenteerimismeetod aga tagab, et ellu jäävad kõige tugevamad bakterid. Tänu fermenteerimisele aastaaegadele omasel temperatuuril säilivad kapslid toatemperatuuril kolm aastat.

Probiootikumid on talutavad ka kõige tundlikuma seedesüsteemi jaoks, sest fermenteerimine muudab toitainesegus sisalduvaid koostisaineid (toitainerikkad koogiviljad, puuviljad, seened, vetikad) täielikult. Toitainesegus kasutatakse ainult taimset materjali, selles ei ole piimatooteid ega soja. Dr Ohhira probiootikumide puhul vöikski olelda, et kapslite sisu on nagu fermenteeritud toiduaine, mida on kääritatud siis vastavalt kolm või viis aastat.

Miks on probiootikumid kasulikud?

Inimese immuunsüsteemi väljakujunemine saab alguse juba varakult, kui emaüsas kasvav laps puutub kokku esmalt ema mikrobioota bakteritega. Immuunsüsteem kujuneb välja esimeste eluaastate jooksul ja laste (ja ka täiskasvanute) haigestumises ei saa süüdistada ainult pisikuid. Oluline tegur on immuunreaktsiooni tugevus, mis algabki soolestikust ja kus asub 70–80 protsenti immuunrakkudest. Soolestikus elavad kasulikud bakterid aitavad nende ülitähtsate immuunrakkude toimimist toetada. Lihtsalt öeldes: inimese individuaalne bakterikooslus määrab selle, kas ta jääb terveks või haigestub. Täna keskendutakse juba loomuliku immuunsuse taastamisele, mitte nii palju bakterite hävitamisele.

Probiootikumid on üha enam tõestamas tugevat tervistavat toimet inimese immuunsuse ja kõigi kehaprotsesside toetamises.

Teadlaste sõnul peitub probiootikumide olulisus kolmes põhifunktsioonis: nende põhiroll vajalike toitainete seedimisel, keha toetamine mürkainetest vabanemisel ja palju tähelepanu saanud mõjud energiatasemele. Soolestikus toodetakse ligi 95 protsenti serotoniinist, mis on tuntud kui õnnehormoon, seega positiivsele meeleolule on probiootikumidest samuti palju kasu.

Soovitused

Söö rikkalikult erinevaid kiudaineid: juurviljad, täisteratooted, marjad, puuviljad. Nii toidad keha kasulikke baktereid.

Lisa samm-sammult menüüsse kääritatud toiduaineid: hapukapsas, hapendatud kurgid (naturaalsel teel hapendatud, äädika- ja keedusoolavabad). Fermenteeritud toiduained on kasulikud keha (sise) keskkonna elanikele, bakteritele, sest sisaldavad pre-, pro- ja postbiootikume.

Joo mõõdukalt mineraaliderikast vett. Vesi võiks sisaldada vähemalt 60 mineraali. Poes müüdavad mineraalveed sisaldavad mineraale kõigest alla 10. Näpuotsatäiest Himaalaja soolast suurema klaasi vee kohta piisab mineraalsuse tagamiseks. Tee aeg-ajalt probiootikumikuure. Kaasaegses maailmas on toksilisust suhteliselt palju ja inimene enamasti ei jõua kogu oma toidumenüüd ise puhtalt kasvatada.

Igaüks meist on individuaalne ja kõigile ei pruugi sobida sama toit. Märka ja kuula oma keha, mis ütleb, mis just sinule maitsev ja kõhule sobilik. Elu on protsess, mida tuleks nautida. Sinu positiivsed tervisetulemused võivad olla tulevikus motivaatoriks teistelegi.

Kes oli dr Ohhira?

Osakast pärit Iichiroh Ohhira (1936-2016) oli auhinnatud mikrobioloog ja Dr Ohhira probiootiliste preparaatide väljatöötaja.

Malaisias uurimustöid teostades dr Ohhira haigestus. Seedehäirete leevendamiseks pakkus üks kohalik talle „maagilist eliksiiri“, mis enesetunnet üllatavalt kiiresti parandas. Ohhira otsustas välja uurida selle saladused ja selle, kuidas kogu inimkonnal sellest kasu oleks. Ta avastas, et see kujutas endast kääritatud (fermenteeritud) toitu, mis sisaldas erinevaid piimhappebakteritetüvesid. Segus sisalduvate piimhappebakterite jõud tulenes aastatepikkusest tavatemperatuuril kääritamisest, mis võimaldas teatud inimorganismile kasulikel bakteritel tugevneda ja nõrgad hävitada.

Kääritamise käigus toodavad bakterid postbiootikume, mis ongi terve tervise aluseks. Teadaolevalt on Ohhira meetod maailmas ainus, mille tooted sisaldavad pikaaegse käärimise jooksul tekkinud postbiootikume (elujärgsed ühendid). Need on erinevad steroidid, lipiidid, mineraalid, vitamiinid ja muud biogeensed ühendid, mille peale inimene automaatselt ei mõtle, kuid millel on suuresti toetav mõju kvaliteetse tervise heaks ja millel baseeruvad organismi peamised protsessid. Dr Ohhira probiootikumides leidub postbiootikume rohkem kui 500 erinevat ühendit.

Jaapanlased on uuringuid teostanud nii laste kui ka täiskasvanutega ning uurimistulemused on märkimisväärsed. Uuritud on probiootikumide mõju soolepõletikele, patogeense bakteri Helicobakter pylori puhul, kopsupõletikunäitude paranemises, luumineraalidesisalduse tõusu, hapnikuomastatavuse, pärmseene leviku tõkestamise ja paljude muude näidustuste puhul, mille suhtes on kliiniliselt tõestatud positiivne toime.

Ohhirat on autasustatud Dr Ohhira probiootikumide väljaarendamise eest ka rahvusvahelisel tasemel. Ta on enam kui 20 piimhappebakterite kohta avaldatud teadusartikli autor või kaasautor. Ta töötas lektorina ülikoolides ja temast sai esimene jaapanlane, kes pälvinud teaduslike avastuste vallas Gusi rahupreemia, mis võrdub oma valdkonnas tähtsuselt Nobeli rahupreemiaga.

Kellele soovitada probiootikume?

Probiootikumide manustamine tuleb kindlasti kõne alla antibiootikumikuurijärgselt või samaaegselt. Probiootikumid toetavad ravimite mõju, vahendades samaaegselt kõrvaltoimeid. Raamatus „Tervise taastamine probiootikumide abil“ on välja toodud, et probiootikume ei peaks tarvitama see, kes elab puhta õhuga piirkonnas, kasvatab oma toidumenüüks vajalikku ja joob puhast vett.

Probiootikume võib manustada juba imikueas, kui ema imetades probiootikume tarvitab. Seeläbi jõuavad lapseni kasulikud ühendid ja bakterid rinnapiimaga.

Manustamine on inimeseti erinev: kes tarvitab ennetlikult profülaktika mõistes, kes juba akuutsete ehk ilmnenud probleemide puhul. Kuuripikkuseks tuleks lugeda vähemalt kolm kuud. Kui soovite teada oma individuaalset mikrobioomitasakaalu, siis on võimalik mõõta kehas elutsevaid bakteriliike. Ideaalne oleks mikrobioomianalüüsi teha enne ja pärast probiootikumikuuri, et saada selgust, millised muudatused bakterikoosluses on toimunud.

*Artikkel ilmus ajakirja Golf 1/2020 numbris.

Kui soovid, et ajakiri Golf jõuaks ka Sinu postkasti, telli ajakiri SIIT!

Jaga