Hea tervise nimel on vajalik süüa päevas kolm põhitoidukorda ning lisaks kaks vahepala. Kuna inimene on kõigesööja, tähendab see, et oleme loodud ja evolutsiooniliselt kohanenud sööma erinevaid toite. Iga suutäis võiks sisaldada erinevaid vajalikke toitaineid. Ainult üheskoos on nende mõju just selline nagu vaja. Toit peab olema mitte ainult maitsev, vaid ka värviline ning jätma mõnusalt kerge tunde nii, et keha on rahulolev, kuna ei tunne millestki puudust. Selle tagab toiduvaliku mitmekülgsus, mis tähendab valikuid erinevatest toidugruppidest ja omakorda valikuid toidugruppide sees.
Teraviljatooted, köögiviljad, puuviljad ja marjad
Meie igapäevaseks tegevuseks tuleb suurem osa energiat süsivesikutest.
Vaheldusrikkuse tagamiseks söö näiteks:
• 2-3 viilu täisteraleiba või sepikut igapäevaselt;
• täisteraputru kord päevas;
• kartulit 3-4 korda nädalas;
• täisteramakarone või tumedat riisi 1-2 korda nädalas.
Vaheta ja vali erinevat värvi puu- ja köögivilju. Iga päev vali 5 erinevat värvi!
Rasvad
Need on vajalikud eelkõige energia saamiseks ning on asendamatute rasvhapete ja rasvlahustuvate vitamiinide allikaks. Toiduvalmistamisel on hea kasutada õlisid, seemneid ja pähkleid. Veel saab rasvu kalast, liha- ja piimatoodetest.
Lisa salatitele oliiviõli, avokaadot, pähkleid, seemneid ning toiduvalmistamiseks ja praadimiseks kasuta rapsiõli.
Valgud
Neid vajame lihaste ja kudede ehitamiseks. Kõige väärtuslikumat valku saab lihast, kalast, munast ja piimatoodetest, aga samuti kaunviljadest.
Vaheldusrikkuse tagamiseks söö näiteks:
• linnuliha (kana, kalkun) 2 korda nädalas;
• sea tailiha 2 korda nädalas;
• kala 2-3 korda nädalas;
• muna 2-3 korda nädalas;
• kaunvilju 2-3 korda nädalas;
• piimatooteid (juust, piim, keefir, pett, kohupiim, kodujuust, naturaalne jogurt) 2 korda päevas.
Loe edasi ajakirjast Golf!
Tekst: Anne Piirsalu
Telli ajakiri SIIT!
Fingler asub SIIN!
Ajakiri Golf on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.