Facebook Twitter Instagram YouTube
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Ajakiri Golf
    • Avaleht
    • Uudised

      PGA Touri võitjaks sai Taylor Moore

      22.03.2023

      Video! Parimad golfilöögid SDC Championshipilt

      21.03.2023

      Matthew Baldwin sai SDC Championshipil DP World Touri tiitli

      20.03.2023

      Janek Tobi: nii rammumehena kui golfis ei tule mitte miski niisama – ainult treenides

      20.03.2023

      Estonian Golf & Country Club avab 18. märtsil Stone Course’i

      17.03.2023
    • Ajakiri Golf
      • Arhiiv
    • Reklaam
    • Sõnastik
    • Kontakt
    Ajakiri Golf

    GOLFIMÄNGIJATEST GURMAANIDELE! Kuidas õigesti kohvi valmistada?

    Uudised 9.07.20165 min lugemine
    IMG_9120
    Henry Politanov

    Tallinna restorani Trühvel juures asuva The Brick Coffee Roasteri kohviröstla meister Henry Politanov õpetab kohvisõpradele, kuidas parimat kohvi valmistada. Esimene variant on presskannukohv, mis on edasiarendus niinimetatud tassi- ehk pätikohvist.

    Meistri sõnul on presskannu eeliseks asjaolu, et nii saab kohvist kõige rohkem aineid kätte ja jook tuleb täidlasem, selle maitse ja lõhn on värsked ning aroomikad, kuid samas filterkohviga võrreldes määrdunuma maitsega. Valmistamisel tuleb kasutada jämejahvatust ja peale valada mitte keevat vett, vaid kuskil 95-kraadist. Kohvipuru mõõdetakse arvestusega 100 milliliitri kohta 6–8 grammi.

    IMG_6019

    „Pärast vee pealevalamist võiks joogi läbi segada, lasta 3 minutit tõmmata, siis segada 10 sekundit ja 20 sekundi jooksul alla pressida,“ õpetab Henry Politanov. „Kui kohv on juba tassi valatud, võiks ka vahtu koorida. See annab parema tulemuse, sest vaht on üldjuhul mõru.“ Peab ka meeles pidama, et liiga kuum vesi kõrvetab kohvipuru ja jook saab kibeda-mõru maitse.

    IMG_6045

    Presskannukohvi puhul võiks kannu eelnevalt soojendada. Tänu nõu ehitusele on võimalik kohvipaks täielikult eraldada. Kohvispetsialist soovitab ka kohvi presskannust välja valada. Kui see sinna seisma jääb, hakkab kohv üle tõmbama ja 5–10 minutit seisnuna pole enam nii hea kui kohe väljavalatuna.

    IMG_6050

    Presskannukohvi kasutatakse Henry sõnul üsna palju, kuid mitte nii palju kui varem. Tema ise tegi seda enda tarbeks viimati mõni kuu tagasi.

    Kuidas valmistada Aeropress-kohvi?

    Kohvimeister ütleb, et Aeropress panustab rohkem hapetele kui suhkrutele, mis tähendab marjast maitset. Teiseks eeliseks on see, et saab teha nii filtri- kui ka espressokohvi. Mõnes mõttes on tegu filter- ja presskannukohvi hübriidiga.

    IMG_6127

    „Aeropress-kannus on kohv ja vesi silindris hästi pikalt kokkupuutes, ained saab kätte ja need võimenduvad, aga samas on ka filterkannu efekt, sest jook pressitakse läbi filtri ja see saab puhas,“ selgitab Henry. „Kuna protsess on lühike, ei jõuta suhkruid kaasa võtta. Kui tahad paksu ja täidlast kohvi, pole see õige asi, millega teha. Kui aga meeldivad särtsakamad ja ägedad maitsed, siis on Aeropress ideaalne.“

    IMG_6152

    Kohvivalmistamist jälginud ajakirjanik Monika Kuzmina nendib, et kohvitegu nõudis kõrvale taimeri – kust saab teada täpset kogust ja valmimisaega? Henry Politanovi sõnul on üldine õpetus aparaadiga kaasas, aga see pole väga täpne. Politanovil on kõik välja mõõdetud, et kogu protsess oleks täpne ega esineks suuri kõikumisi. Kodus pole vahet, kas kolm sekundit siia või sinna.

    IMG_6167

    „Lihtsalt öeldes valan vee peale, lasen 43 sekundit tõmmata, siis segan 10 sekundit ja pressin 20 sekundit,“ täpsustab ta. „Kui mingi aeg läheb pikemaks, on vesi ja kohv kauem otseses kontaktis. Iga sekund tekitab lisareaktsioone ja seetõttu on iga sekund ka kirjas.“

    Kohvi valmistamine Chemex’ kannuga on elegantne ja peen

    Chemex’ kohvikannu kohta arvab Kuzmina, see on ilus ja peen valmistamisviis. „See ongi kõige peenem, sest nii saab kohvijoogina kõige puhtama ja selgema tulemuse,“ nõustub meister. „Presskannukohviga võrrelduna ei saa filtreerimisel nii palju suhkruid ja muid aineid kätte. Kohv ei tule nii täidlane, vaid puhtam ja selgem ning läbi selle ka kergem.“

    IMG_6072

    Enne filtri paika asetamist peab seda kuumas vees leotama, et paberi sees olevad mikroskoopilised ebemed välja saada. Kui panna kohv kohe filtrisse ja vesi peale valada, imbub vesi algul paberisse ja hakkab alles siis alla voolama, lisades joogile paberi maitse.

    IMG_6078

    Teine tähtis asi on kohvi õitsema panemine, mis tähendab, et umbes kümnendik kogu veekogusest valatakse algul kohvi peale, et panna selle siirupine osa reageerima. „Olenevalt röstitud kohvi värskusest hakkad 5–35 sekundi pärast äärest kallama ja liigud hästi aeglaselt keskele,“ kirjeldab Henry. „Kolmandik äärde, kolmandik keskele liikudes ja kolmandik keskele nii, et sinna jääb kohvijärv, kus keskel on vedelik ja kohvipuru on äärtele pressitud.“

    IMG_6091

    Sobiva koguse valmistamise lihtne valem on 6,5 grammi kohvi 100 milliliitrile veele. Kohvi annust võib suurendada: üldjuhul võib sõltuvalt valmistamismeetodist ja lemmikkohvist mängida pluss-miinus kahe grammiga. Kõikide jookide puhul on klassika 6,5–7 grammi sajale milliliitrile.

    IMG_6113

    Kohvimeistri sõnul on Chemex’ kann väga popp ja saab üha populaarsemaks, seda on juba paljudes kodudes. Tegu on vana meetodiga, mis on uuel tulemisel.

    Tassi- ehk pätikohv on igihaljas valmistamisviis

    Viimasena valmistame pätikohvi ehk paneme kohvipuru tassi, vee peale, laseme veidi seista ja valmis! Henry soovitab pärast vee pealevalamist kohv läbi segada, et kõik kohvitükid puutuksid veega ühtlaselt kokku ega tekiks klimpe. Kui tassikohv on 3,5 minutit tõmmanud, tuleb lusikaga sodi pealt koorida. Juba 5 minuti pealt on hea juua, siis on kohv puhas ja hambafiltrit pole vaja.

    IMG_6176

    „See variant pole teistest kehvem, lihtsalt uusi asju on nii palju peale tulnud ja peab nendega ennast kurssi viima,“ ütleb kohvimeister. Politanov ise jõi sellist kohvi palju aastaid tagasi, kuid tema isa teeb seda praegugi. „See on kõige tummisem ja täidlasem kohv. Kui seda õigesti teha, ei muutu see ka mõruks,“ lisab ta.

    IMG_6186

    Monika Kuzmina tahab teada, et kui ta mõnes söögikohas tassikohvi küsiks, siis kas teda vaadatakse kui kedagi eelajaloolist. Politanov nendib, et ehk ei oska nooremad baarmenid ja baristad seda nii hästi teha, kuid igas kohas, kus on olemas jahvati ja veekraan, saab pätikohvi valmistada ja keegi ei peaks seda soovi imelikuks pidama.

    IMG_6190

    Kõigist variantidest peab Politanov populaarsemateks Aeropressi ja Chemex’d, mis hetkel tähelepanu püüavad. „Uute asjadega võib juhtuda, et kolm aastat on hullus ja kümne aasta pärast ei mäleta neid keegi,“ arvab kohvimeister ning tunnistab, et talle meeldis enne Chemex, kuid pärast loo tarvis mõeldud testimist meeldib presskannukohv taas kõige enam.

    Artikkel ilmus ajakirja Golf suvenumbris. 

    Jüri Kukk, Monika Kuzmina 

    Fotod: Rasmus Kooskora 

    Ajakiri Golf

    Ajakiri Golf on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.

    Otsing
    Viimased uudised
    22.03.2023

    PGA Touri võitjaks sai Taylor Moore

    21.03.2023

    Video! Parimad golfilöögid SDC Championshipilt

    20.03.2023

    Matthew Baldwin sai SDC Championshipil DP World Touri tiitli

    20.03.2023

    Janek Tobi: nii rammumehena kui golfis ei tule mitte miski niisama – ainult treenides

    17.03.2023

    Estonian Golf & Country Club avab 18. märtsil Stone Course’i

    16.03.2023

    Anete Liis Adul tegi USA-s oma karjääri parima tulemuse

    15.03.2023

    Video! Lugu Ugandalasest Roger Salist, kes oma kodumaal golfi edendab

    Golfi logo

    Ajakiri Golf on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.

    Golf Time OÜ
    Reg. number: 11408891
    KM number: EE101550200
    + 372 5551 7551
    info@ajakirigolf.ee

    Liitu uudiskirjaga

    Ajakiri Golf uudiskirjaga liitudes saad uudised omale mugavalt e-mailile.

    Täname, et liitusite meie uudiskirjaga.

    © Ajakiri Golf 2022
    • Kasutus- ja müügitingimused
    • Andmekaitsetingimused
    • Küpsiste kasutamise tingimused

    Kirjuta ülesse ja vajuta Enter otsimiseks. Vajuta Esc tühistamiseks.

    Nõusolek küpsiste kasutamiseks

    Teile parima kasutuskogemuse pakkumiseks kasutatakse leheküljel küpsiseid. Küpsised tagavad lehekülje toimimise, aitavad lehekülge paremaks muuta ning pakkuda teile asjakohast sisu ja reklaami. Küpsiseid kasutatakse ainult siis, kui annate selleks nõusoleku vajutades „Nõustun“. Seadete kaudu saate hallata ka üksikuid küpsise-eelistusi.

    Küpsiste kasutamise tingimused

    Eelistused Nõustun kõigi küpsistega

    Halda sätteid

    Küpsiste kasutamise tingimused

    Mistahes veebilehte külastades võib see salvestada teie brauserisse või hankida teie brauserist teavet, mis on tavaliselt küpsiste kujul. Selline teave võib puudutada teid, teie eelistusi või teie seadet ja seda kasutatakse peamiselt selleks, et panna veebileht tööle teie poolt eeldatud moel. Tavaliselt selline teave teie isikut otseselt ei tuvasta, kuid võib anda teile personaalsema veebikogemuse. Kuna me hindame teie privaatsust kõrgelt, on teil võimalik mõningaid küpsisetüüpe mitte lubada. Klõpsake erinevatel kategooriapealkirjadel, et lugeda lisaks ja muuta vaikeseadeid. Teadke aga, et osade küpsisetüüpide blokeerimine võib mõjutada teie kogemust veebilehel ja teenuseid, mida meil on võimalik teile pakkuda.
    Vajalik
    Alati lubatud
    Võimaldab kasutada veebilehe funktsioone ja mäletada vormidesse sisestatud teavet ka siis, kui kasutaja liigub sessiooni ajal muudel ajakiri Golf kodulehe alalehtedel. Ilma rangelt vajalike küpsisteta pole kindla veebilehe teenused võimalikud. Rangelt vajalikud küpsised ei kogu turunduslikul eesmärgil teavet ega jäta meelde, milliseid lehti internetis vaadatakse.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Funktsionaalsus
    Funktsionaalsusküpsised mäletavad Sinu valikuid ning pakuvad täiustatud ja isiklikumaid funktsioone. Need küpsised mäletavad tehtud muudatusi, aga ei salvesta tegevusi kolmandatel veebilehtedel.
    Jõudlus
    Jõudlusküpsiseid kasutatakse spetsiifiliselt andmete kogumiseks – kuidas veebilehte kasutatakse, milliseid veebilehti enim külastatakse või millistel lehtedel veateateid kuvatakse. Need küpsised monitoorivad veebilehe jõudlust vaid siis, kui veebilehega suhtled ja neid kasutatakse veebilehe funktsionaalsuse parendamiseks.
    Statistika
    Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
    _ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
    _gat_UA-40943322-11 minuteA variation of the _gat cookie set by Google Analytics and Google Tag Manager to allow website owners to track visitor behaviour and measure site performance. The pattern element in the name contains the unique identity number of the account or website it relates to.
    _ga_3TPMSYMGQB2 yearsThis cookie is installed by Google Analytics.
    _gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
    Turustamine
    Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
    YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
    yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
    Liigitamata
    Teised liigitamata küpsised on need, mida analüüsitakse ja mida pole veel kategooriasse liigitatud.
    KüpsisKestvusKirjeldus
    shopmagic_visitor_6014a2c505e4018175910f0271772c6c1 yearNo description
    SALVESTAN & NÕUSTUN
    Powered by CookieYes Logo