Isud on ohtlik märguanne ülesöömise võimalusest. Eriti aga hakkab isutama siis, kui kõht on tühi. Igaühel on oma unistus – kas soov süüa šokolaadi, halvaad, küpsiseid või hoopis suitsusinki ja vürtsikaid kanatiibu. Igasugune isu – eriti aga magusaisu muutub probleemseks siis, kui päevase maiustamise kaloraaž võrdub juba keskmise lõunasöögiga. Sagedamini kiputaksegi just maiustama.
Magusaisu all kannatavad nii mehed kui ka naised, aga naised siiski rohkem. Tihti seostatakse seda hormonaalse tasakaalu häirega, kuid magusaisul võib olla ka teisi põhjusi.
Füsioloogiliselt on magusavajadus seotud veresuhkru taseme langusega. Veresuhkur langeb madalale pika söögivahe tõttu ja enesetunde halvenedes tulebki magusanälg.
Küllap on kõik kogenud, kuidas magus suutäis loob hetkeks parema olemise ehk tõstab kiirelt veresuhkru taset. Aga peagi langeb see tase uuesti ja taas tekib soov magusa järele. Maiustades saame hulgaliselt toiduenergiat, kuid vähe organismile vajalikke toitaineid.
Esimene nõuanne
Magusaisu leevendamiseks vaata üle oma päevane toitumine ja hoolitse regulaarsete toidukordade eest. Kui jätad mõne toidukorra vahele, tekib näljatunne ning kui siis näljasena toidu juurde satud, sööd valikuta ja kogused on alati suuremad. Magusat soovitame süüa pärast korralikku söömaaega – siis on kergem magusatarbimist kontrolli all hoida. Magusast ei ole vaja täiesti loobuda.
Teine nõuanne
Väldi maiustamisest harjumuse kujunemist ja kujunda teadlikult välja uued tavad. Pane tähele, millal magusaisu tekib, ja varusta end tarkade valikutega. Nendeks on õhtuse raamatulugemise või telekavaatamise ajal küpsiste või puuviljade näksimine. Selle vältimiseks varu päeval kas beebiporgandeid, tomatimahla, riisigalette või muud sellist ja söö neid. Või siis mine hoopiski teadlikult välja kõndima, jooksma, duši alla, sauna või vanni.
Kolmas nõuanne
Söö mitmekülgselt ja kõike. Maiustamine sobib siiski paremini päeva esimesse poolde, kuna siis liigud rohkem ja on võimalus, et kulutad kõik ära. Kui aga maiustad õhtul enne magamaminemist, siis pole lootustki saadud energiat kulutada!
Neljas nõuanne
- sooduspakkumisi – „ostad kaks – saad kolm šokolaadi”
- kommivaagna hoidmist telerilaual
- küpsiste hoidmist käeulatuses – süngete ja kurbade filmide lohutajad
- toidureklaamide vaatamist teleris
- pereliikmete või kaaslaste maiustamist
- autosõidule näksikottide/maiustuste kaasavõtmist
- kohvi joomist koos küpsiste, rasvaste saiakeste, kookidega
- magusa tee ja kohvi joomist
- ahvatlevate maiusroogade valmistamist või pakkumist söömaaegadel
Viies nõuanne
- toidukordade ja ostude kavandamisel pane kirja ka mõõdukalt magusapoolist
- söö vahepala enne kauplusse minekut telerilaua maiusevaagnale pane tükeldatud puuvilju, köögiviljakange vms
- hoia maiustused väljaspool nägemisulatust nii kodus kui ka tööl
- söö šokolaadi vaid kord nädalas ja sulata see aeglaselt suus
- varu „hädaolukorraks“ autosse veepudel ja mõni puuvili, mitte maiustustekott
- kohv ja koogike – ära söö koogist kõhtu täis, võta tilluke tükk ja naudi väikseid suutäisi
- tungiva magusasoovi tekkimisel mine kasvõi 15 minutiks välja kõndima. Liikumine aitab maiuspaladest eemale hoida. Pealegi on tõestatud, et jalutamine mõjutab ajus seda piirkonda, mis ohjab meeleolu ja himusid.
- ära loobu magusast täielikult, vaid püüa selle tarbimist vähendada, näiteks tee ja kohvi hulka lisatava suhkru kogust.
Proovi kergeid magustoite
- puuviljasalat šokolaadikastmega
- küpsetatud õun vaniljekastmega
- keefirist või piimast valmistatud tarretis puuviljadega
- mannapuding
- puuviljamüsli jogurtiga
- kissell kohupiimaga
- magus kohupiima puuviljadega
- väherasvane jäätis
- marju jogurti või paari supilusika vahukoorega
- külmutatud banaan – meenutab jäätist
Värvilised beseeküpsised300 g marjasegu (külmutatud) 1. Pane ahi kuumenema 120 kraadile. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. |
Anne Piirsalu, Figuurisõbrad
*Artikkel ilmus ajakirja Golf 3/2018 numbris.
Golfiportaal on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.