Helen Ormus on Pärnu Bay Golf Links väljaku klubimaja restoranis augustist toimetav tubli leemekulbikeerutaja, kelle südames on meri ja hea toit. Ajakiri Golf sai temaga jutule, et rääkida pisut golfirestorani olemusest, tulevastest üritustest ja jõulumenüüst.
Kui keeruline on olla golfirestorani peakokk? On see keerulisem kui tavarestoranis?
Imelihtne! (naerab) Õige pühendumuse ja tööga on kõik võimalik. Ma arvan, et kui me mõistame oma klientide vajadusi, ei ole töö keerulisem kui tavarestoranis.
Kas golfimängija ootab ka kuidagi teistmoodi lähenemist?
Meie maja omapära on kaks restorani: ülemisel korrusel a la carte restoran ja allkorrusel hubasem suure kaminaga lounge, mis mahutavad kokku ligi 300 inimest (terrassidega veel umbes 100 juurde). Väljakutse peitub selles, kuidas lihtsalt kaunist vaadet nautima või üritust korraldama tulnud mitte-golfar ja kiiret ning tervislikku toitu ootav golfar saaksid mõlemad seda, mida ootavad: sujuvalt, maitsvalt ning ootuspärase hinnaga, üllatavalt serveerituna.
Millal ja kuidas sinu kokateekond alguse sai?
Kokanud olen ma nii kaua, kui ise mäletan, sest minus on alati olnud armastus toidu vastu. Elu on viinud mind palju mööda maailma rändama ja kuna ma olen uudishimulik inimene, siis alati tahaks teada, kuidas kohalikke parimaid palu tehakse ja kuidas mina saaksin veel veidi paremini teha. Nii olengi kogunud killukesi laiast maailmast, mida enda poolt pakutavates roogades peegeldan.
Sa oled pärit merekarude perekonnast — mis lugu sellega on?
Meri on meie peres alati tähtsal kohal olnud, ka minu elus on sellel oluline koht. Hetkel olen maisema elulaadiga ja saan rohkem kokandusele pühenduda. Süda aga on alati merel. Õnneks on mul suur süda, nii et kaks kirge on mul tõesti – kokakunst ja meri.
Kas meri on sinu kokkamisega otseselt seotud ja mereannid on su lemmikud?
Ma tõesti armastan mereande ja eriti värsket kohalikku toorainet.
Mis on need toidud, mille sa valid ise restorani sööma minnes?
Ma eelistan toite, mis tunduvad millegi poolest huvitavad, kas teenindaja poolt soovitatud või menüüs huvitavalt lahti kirjutatud ja jääb silma. Tavaliselt proovin ma ära mereannid. Kuna enamasti käin söömas kas kaaslase või grupiga, siis saan kahvliga ka teiste taldrikutelt paremad palad ära proovida (naerab). Mida põnevamalt on menüüd kokku pandud, seda huvitavam on sealt asju valida ja proovida. Sellist lemmikut, mida iga kord restorani minnes võtan, mul ei ole.
Millised on need põnevad road, mida hooajaväliselt Pärnu Bay Golf Links restorani tulles võiks proovida?
Pakume talvehooajal mitmekülgset menüüd, kus on nii liha kui kala-armastajatele meelepäraseid roogasid. Gruppide erisoovidele tuleme meelsasti vastu ja oleme valmis neid võõrustama neile sobival ajal. Meil on peagi majja tulemas üks suur üritus, kuhu paluti Brasiilia-teemalist erimenüüd ja me toomegi lauale lõuna-ameerikalikku kärtsu ja mürtsu, vastavalt sellele sisustame ka hoone, et kõik vastaks kliendi soovidele. Kindlasti tuleb arvestada seda, et sujuva teeninduse ja hea elamuse saamiseks on mõistlik alati ette helistada. Detsembris pakume ka jõulupärast menüüd lisaks tavavalikule. Sel aastal on valikus nii kargest Põhjamaaööst inspireeritud Skandinaaviapärane õhtusöök, kus pearoaks põhjapõder ning klassikat armastavatele külastajatele Prantsusmaa parimad jõuluroad. Kindlasti soovitan külastada meie eriüritusi, kus on alati uued ja huvitavad road ning hea meelelahutus.
Mida võiks soovitada ettevõttele, kes tahaks pühasid teie juures veeta meeskonnaga, aga ei tea, mida valida?
Sel aastal oleme pannud sellise mõnusa, põhjamaiselt karge menüü kokku. Külmas talves on tähtis see, et oleks valgust, sooja ja hubasust ning me pakume just gruppidele jõulupidude jaoks kahte erinevat menüüd, kus ühelt poolt on põhistaar põhjapõder ja teiselt poolt prantsusepäraselt tehtud pardikoiva confit, kus pearoaks pakume parti punasest kapsast padjal ning magustoiduks kardemonise kastmega tarte tatin’i – seal on maitseid, mida mõnigi meist tunneb ära, mis seostuvad kenasti külma ja karge jõuluajaga. Põhjapõdramenüü teeb huvitavaks see, et seda leiab restoranides ja kodusel jõululaual harva, kui tegemist pole just jahimeestega kaugel Lapimaal. See on omamoodi hõrk ja iseloomuga liha, ja me pakume sinna juurde meie oma aia pihlakatest kastet. Kuna tegemist on ainulaadse pakkumisega, siis tasub kiiresti ühendust võtta ja aeg broneerida, et talvisest erimenüüst ampsu saada.
Mis saab restoranist pühadeperioodil igapäevaselt?
Päris pühade ajal, 23.-26. detsembril, oleme suletud. Väljaspool golfihooaega oleme avatud nädalalõppudel ja teeme ka eriüritusi, mil oleme kaunite vaadete ja hea toidu nautlejatele ka talvisel perioodil avatud kõigile. Kindlasti panen südamele, et tasub ette helistada ja laud kinni panna, kuna meil on palju broneeritud üritusi ja ei tahaks, et keegi kohapeale tulles pettuks.
Kas peakokale on golfimäng ka kireks saanud?
Mul on fenomenaalne parema käe saja jardi sving…(naerdes), tegelikult pole ma kordagi veel golfiväljakule jõudnud, aga see on plaanis.
Monika Kuzmina, Jüri Kukk
Golfiportaal on kõigile, kes peavad lugu kvaliteetsest vabast ajast, hindavad tervist ja sportlikku eluviisi, tahavad nautida kaunist loodust ning huvituvad golfist.