Soovitus gurmaanidele! Argentiina restorani peakokk Konstantin Kisseljov paneb iga külalise oma grilliloomingut nautima

2

Lõunamaise hõnguga Argentiina restoran on lihasõprade meeli rõõmustanud juba üle 20 aasta ning pole kahtlustki, et tegu on grilliparadiisiga. 17-aastase staažiga peakokk Konstantin Kisseljov on tuntud kui suurepärane lihaekspert, kes valdab kõiki saladusi, kuidas steik eriti mahlaseks ja maitsvaks grillida. Tema missiooniks on kõigi lihasõprade maitsemeelte avardamine. Suussulavad steigid valmivad elava tulega säriseval grillil otse külaliste silme all. Põnevaid valikuid jagub nii liha- kui ka mereanni sõpradele.

Millal te kokanduse juurde jõudsite?

Tegelikult jõudsin selleni juba nooruses, sest minu ema on kondiiter ja mu lapsepõlv möödus kondiitritsehhis. Ema eeskujul õppisin ka kondiitriks, aga kui olin praktikal, siis mõistsin, et mu kutsumus on pigem liha grillimine kui tortide valmistamine.

Tordid jäid minu hobiks ja erinevaid kooke, torte, teen siiani tellimuste peale. Suurima naudingu saan inimestele süüa tehes ja see on fun, ilma selleta tekib mul rutiin.

Kui kaua olete Argentiina restorani peakokk?

Juba üle kahe aasta.

Peakokk on köögi kuningas. Kui palju lastakse teil siin köögis kuningas olla?

Olen ikka saanud kuningas olla. Saan planeerida oma tööd ja tööaega ise, vastavalt vajadusele. See on peakoka jaoks väga oluline. Meil on väga avatud, usaldav ja toetav meeskond. Me arutame meeskonnaga läbi kõik uued tooted ja jooksvalt täiustame pidevalt ka olemasolevat valikut. Meeskonna töö on eduka restorani puhul kõige tähtsam.

Seda maja kutsutakse hellitavalt ka grilliparadiisiks…

Klientidele avatud grill, maksimaalselt kvaliteetne tooraine, kokkade oskused ja veidi võlukunsti – kõik see kokku lubab meil öelda, et Argentiina on grilliparadiis. Kus inimesed saavad nautida suurepäraselt grillitud liha ja mereannivalikuid.

Grill on avatud ja kõigile on näha, kuidas liha valmib. Kui palju inimesed sinna uudistama tulevad?

Väga paljud. See on meie restorani atraktsioon. Enamus seltskondadest, kes meid külastavad, on tundud ka huvi meie grillide vastu – kuidas sellega grillida ja kust seda osta saab. Teine asi on see, kui kokad lisavad sütt ja valmistavad grilli ette.

Kerge suits ja lendavad sädemed tekitavad mõnus fiilingu, inimestele see meeldib. See on mulle samuti nagu midagi lapsepõlvest, kui istusid kamina ääres, mis oli päris vahva.

Olete ise vaba suhtleja – kui palju saavad inimesed peakokaga arutleda ja ehk nõugi küsida?

Peakokaga mitte nii tihedalt, mina töötan rohkem tagapool. Ma annan selleks rohkelt võimalusi oma meeskonnale, kes töötavad saalis ja tegelevad liha grillimisega, inimesed suhtlevad nendega. Neile see meeldib ja ma olen uhke, et mu meeskonnakaaslased naudiva liha grillimist sama palju kui mina ja nad ei karda inimestega suhelda. Kui näiteks soomlased küsivad, siis seletatakse kuidagi ära, kus miski on, kas või žestide abil. Siiamaani on kõik väga hästi toiminud. Ja keegi pole vastuseta jäänud.

Kokad ikka peidavad oma saladusi, aga siin on osaliselt näha, mida te teete. Kas te ei karda, et keegi näeb ja teeb järele?

Ei karda. Meie köök on lihtne, mulle meeldib lihtsus ja need saladused, mida keegi võiks peilida, siis jah, meil on oma nipid ja trikid olemas, aga kui keegi on huvitatud ja tahab teada, siis ma räägin ise.

Üldiselt ma pean meid restoraniks, kus inimesed käivad, küsivad, saavad vastused ja õpetusi ning võivad kõike seda ka kodus järele proovida. Peamine saladus on väga kvaliteetne ja värske tooraine. Sest siin restoranis on kõik ilusasti taldrikule pandud. Mulle meeldib, kui inimesed söövad siin liha ja proovivad seda ka kodus teha, nende jaoks on see fiiling, et ma oskangi teha peaaegu nii nagu Argentiina restoranis, aga seal on parem, ma lähen jälle sinna, maitsen ja proovin. Meil on juba püsikliendid, kes käivad püsiüritustel, millega me saame neid oskustes aidata. See on vahva, kokad ja kliendid, kes meie juurde tulevad, peaksidki saama omavahel suhelda.

Rääkige kokaeetikast ka. Eesti on väike, restorane on palju ja päris palju kopeeritakse üksteise pealt. Teil on selles osas üks põhimõttekindel arvamus.

Asi ei ole kopeerimises, asi on austuses. Eesti kokad võiksid olla avatumad, rohkem koostööd teha. Peakokad on Eestis eriti kinnised, tahavad oma retsepte hoida. Austus võiks olla nii, nagu mina seda näen, et sa võid võtta minu retseptid, aga oma restoranis ei tee 100% nagu mina. See ei olegi kokkadele huvitav, nad panevad ikka oma asju juurde, aga idee ja põhi, selle kohta võiksid öelda küll, et võtsin selle Argentiinast. Teeme selles osas koostööd ja esimesel esitlusel võiks rääkida kliendile, et tegime selle koostöös Kostjaga, aga selle järgi panin oma noodid ja nägemuse sinna sisse ning selline roog nüüd tuli. Tavaliselt on Eestis teistpidi, kokad lähevad teise restorani, vaatavad menüüd läbi, ei küsi midagi, teevad omamoodi ja väga tihti ei tule sealt midagi välja. Mingid nipid ja trikid jäävadki tabamata ja lõpuks kannatab külaline. Rohkem austust, sõprust ja lugupidamist on ülioluine.

Kuidas oma tiimi olete valinud?

Kui mina tulin, siis meeskond oli juba olemas ning väikeste täienduste ja muudatustega oleme leidnud ühise keele.

Rääkige uuest menüüst. Uus algus, uued toidud — millised on tipproad, mida rahvas armastab?

Need, mis külalistele peale lähevad, ei ole tihti tipproad, see on maitsevalik. Tahaksime näiteks soovitada anguse veise ribi, mida uues menüüs pakume. Otse Murmanskist saabub meile punase kuningkrabi sõrg, mis on väga eksklusiivne toode.

Aga külalised veidi pelgavad, sest ei tea, mis maitse sel on. See ongi Eestis halb, et inimesed võtavad kindlat toitu – võtan kanapasta, sest tean, mis see on, aga miks ei võeta kuningkrabi kord elus, isegi ei proovita? Hea küll, kui ei meeldi, võtad järgmine kord pastat, aga üks kord elus peaks ikka midagi uut maitsma!

Meil on olemas Tomahawk monster-steik – 900 grammi puhast liha, mis on grillitud koos veise ribikondiga. Ja pakub inimesele uutmoodi maitsenaudingut. Külalised naudivad ja restoranielu peakski olema nautimine. Kui tahad lihtsalt süüa, mine sööklasse või bistroosse, seal sööd kiiresti ja hästi ühest tootest kõhu täis. Kui sa aga tahad midagi uut, elamust, mingeid noote, mis teevad su elu paremaks, siis mine restorani ja maitse, ära kiirusta ning võta söömiseks aega ja tee seda hingega.

Mis on menüüst teie enda lemmikeelroog, pearoog, magustoit?

Mulle meeldivad lihtsad asjad. Väga meeldivad friteeritud sibularõngad, mis minu arvates on linna parimad. 500 g T-bone steik on minu meelest pearoogadest parim valik, sest koosneb kahest erinevast fileest, välis- ja sisefileest, mis on eraldatud T-kujulise kondiga.

Kui võtad sise- ja välisfilee eraldi, on neil hoopis teine maitse kui T-bone’il. Magustoidust on hea Argentiinapärane šokolaadikook.

Üks küsimus, mille sooviksid ilmselt paljud teile esitada — kas on lihtsat nippi, kuidas head liha grillida?

Vaja on nelja lihtsat asja: värsket hea kvaliteediga liha, korralikku grilli, head sütt ja soovi teha seda väga hästi.

Pead teadma, millist sütt kasutada, milliseid lõhnavaid puid juurde panna, see on see fiiling, millega saab mängima ja mida saab oma kodus tavagrillil järele proovida.

Tavagrillil sõpradega šašlõkki tehes pane kas või paar värsket lehtpuutükki juurde, mitte ära piirdu ainult poesöega, keskendu toimingule ‒ siis tuleb hea tunne sellest, kuidas liha lõhnab, kuidas krõbestub ja praeb, kuidas keerata on vaja. See ei ole mingi suur matemaatika, aga fiilingu tõttu peaks seda armastama. Kui sa ei armasta grillimist, siis ei tule midagi välja. Sulle peab meeldima süüa teha.

Just elav tuli ei anna eksimusi andeks ja kui sa ei ole hoolas, siis ei pruugi tulemus nauditav olla.

Veel Argentiina restoranist

Hubase sisekujundusega restoran pakub mõnusat äraolemist nii privaatsuse soovijatele kui ka suurematele seltskondadele. Toidu maitse toovad veel paremini esile hoolikalt valitud Argentiina ja Tšiili veinid ning klassikalised Prantsuse, Itaalia ja Hispaania veinid. Maitseelamusi täiustab õdus interjöör, oma ala parimad teenindajad ning vaimustav muusika. Lisaks maitsvale toidule pakuvad professionaalsed baristad ja La Marzocco külastajale väga mõnusa kohvielamuse.

Maitsvaid ja toekaid lõunatoite pakub restoran igal argipäeval kell 12–16. Samuti on kõik oodatud teise korruse privaatses saalis korraldama firma jõulupidusid, koosolekuid, koolitusi, seminare, koosviibimisi, sünnipäevi ja teisi tähtsündmusi. Saali mahutavus on kuni 60 istekohta saalina ja kuni 26 kohta U-lauas.

Kui soovid, et ajakiri Golf jõuaks ka Sinu postkasti, telli ajakiri SIIT!

Jaga