TOIDUNAUDINGUD ARGENTIINA MOODI

0

Tõelised lihagurmaanid teavad, et kvaliteetset elavatel sütel küpsetatud liha saab nautida selles õiges Argentiina restoranis. Kõigile, kes seda toidunaudingut kõrgelt hinnata oskavad, on aga veel üks suurepärane uudis: Argentiina restoran laienes ja avas veel ühe grilliparadiisi Lootsi 8 aadressil Tallinnas.

Argentiina restoran

Tuntud headuses Argentiina restoran laienes

„Inimeste teadlikkus kvaliteetsest lihast ja heast toitumisest on oluliselt tõusnud. Osatakse hinnata kvaliteetset toitu ja Pärnu maantee maja jäi meile kitsaks,“ nendib restorani juhataja Ivari Petrauskas. „Juba mõnda aega tundsime, et huvi meie restorani vastu kasvab ja tore on näha, et majas on alati mõnusat melu. Tahtsime kõigile soovijatele rohkem vastu tulla ja pakkuda võimalust osa saada sellest, mida ise armastame: suurepärane söök, vein ja seltskond. Kirsiks tordil see mõnus asado-atmosfäär.“

Tahtsime kõigile soovijatele rohkem vastu tulla ja pakkuda võimalust osa saada sellest, mida ise armastame: suurepärane söök, vein ja seltskond.

Lõunamaise hõnguga Lootsi 8 restorani rajamisel lähtuti juba 23 aasta pikkusest kogemusest ja tulemus sai ehe. Restorani külastajad on uue koha üle ootuste hästi omaks võtnud. Restoran on erilise interjööriga, avar lihasõprade meelispaik.. Seda peab ise nägema!

Autoga reisijatele on üheks eeliseks tasuta parkimine.

Intervjueeritavate seos golfiga:

Ivari, juhataja – tegi mõne aasta eest Green Cardi ja on suur golfijälgija

Raul, peakokk – töötas golfiklubis kokana, sealt pisik ja plaan Green Cardini jõuda

Mis on see saladus, mis on 23 aastat teid liharestoranide lipulaevana hoidnud?

Ivari: Kahtlemata suus sulavad lihalõigud, mis valmivad kvaliteetseimast Lõuna-Ameerika toorainest, elava tulega säriseval grillil otse klientide silmade all. Argentiina restoran on grilliparadiis. Meie missiooniks on kõigi lihasõprade maitsemeelte piiride avardamine. Kiidetakse ka, et meie restoranide suurtes saalides on võimalik privaatselt sünnipäevi, seminare ja muid tähtsündmusi pidada. Oma osa on ka kindlasti professionaalsel personalil. Südamega töötavad ja hoolivad inimesed. Aga kui see tuleks kõik lühidalt kokku võtta, siis saab vastata: parim liha!

Raul: Parim reklaam ja suurim kompliment kokale on ikkagi see, kui suudame pakkuda külalistele suurepärase emotsiooni ja meeldejääva elamuse toidust ning kliendid tulevad ikka meie juurde tagasi. Sellesse me kõige rohkem panustame.

Teil on ka uus peakokk. Raul, millal avastasite kire kokanduse vastu?

Raul: See oli juba üle 20 aasta tagasi. Alustasin tavakokana ja täiendasin ennast pidevalt õppides. Peakokaamet on tulnud paljude õnnelike juhuste kokkulangemise tõttu. Tänaseks on grillimine ja liha need, millest ma ei loobuks! Mulle meeldib Argentiina restorani kontseptsioon. Siinne grill ja liha on hoopis teine tase.

Ivari: Rauli näol võis ammu aimata, et peakokk oli meil majas olemas kogu aeg. Me oleme tiimina alati koos töötanud ja ikka märganud ja julgustanud inimesi, kellel on kirge ja armastust selle vastu, mida me teeme. Argentiina kaubamärk saab tihti meie töötajatele kireks ja sooviks teha midagi enamat. Meid ühendab tohutu huvi parima tooraine vastu ja siin saavad kõigist suured lihafännid.

Argentiina kaubamärk saab tihti meie töötajatele kireks ja sooviks teha midagi enamat.

Teistmoodi vist tipus ei püsikski?

Ivari: Ega teistmoodi vist ei saakski. Peab ikka olema armastus liha vastu. Me lähtume ikka sellest, et pakume kliendile seda, mida ise tõesti naudime ja mille üle ise uhked oleme. Lõppkokkuvõttes, meie ise sööme siin iga päev ja meile meeldib hästi süüa. Suur roll on meeskonnavaimul: kui on mõnus tööl käia, siis see peegeldub ka väljapoole.

Pakume kliendile seda, mida ise tõesti naudime ja mille üle ise uhked oleme

Enam kui 22 aasta tegutsemise järel on meil igapäevased  külalised nii Eestist kui ka kogu Skandinaaviast. Väga palju on ka püsikliente üle kogu maailma, mis kinnitab arusaama, et klient on saanud meeldejääva kogemuse osaliseks ja on põhjust alati tagasi tulla.

Teie restoranide üheks kaubamärgiks on avatud ja elava tulega grillid. Mis lugu nende taga on?

Ivari: Avatud elava tulega grill on meie restoranide südameks, väga tähtsal kohal. Näiteks püüame reisidel alati üles leida need õiged autentsed grillikohad. Jälgime pidevalt, mis mujal grillimises toimub ja kuidas see erineb sellest, mida meie grillist teame. Pärnu maantee restoranist on meil autentse argentiinapärase grilliga ligi 20-aastane praktika. Seetõttu saime Lootsi majas panna kõik senised grillikogemused ja –teadmised kokku ning heas vahekorras parima tulemuse saavutada. Uue maja arhitektuur võimaldas grilli rajamist restorani südamesse, et oleks meie külalistele avatud grill, kus on võimalik näha reaalselt, kuidas lihalõigud valmivad. Seejärel läks tükk aega, kuni leidsime ettevõtte, kes oli nõus täpselt meie kirjelduste järgi selle grilli valmis ehitama. See oli paras seiklus omaette, aga tulemus on igati väärt!

Nimelt käisime peakoka, grillmeistri ja ettevõtte omanikuga lõpuks ise Ukrainas, sest Eestist sellist grilliehitajat võtta polnud. Leidsime sealt sobiva tootmise, Zaporožetsi tehasest üle tee. Nende jaoks oli see samuti väga põnev väljakutse. Nad küll teevad ka Argentiina-stiilis grille, aga selliste nüanssidega oli neile esmakordne kogemus. Õnneks võtsid nad 3,5 meetrit pika ja 2,5 tonni kaaluva grilli tootmise väljakutse vastu. Lõpptulemust on nüüd meie saalis näha.

Mille poolest on Lootsi grill ikkagi erinev?

Raul: Iga grill on eriline ja nii peab ka meie grilli hingeelu veidi tundma õppima. Uus grill toimib eelmise grilliga võrreldes pisut teistmoodi, võiks öelda ka, et on mugavam, aga tulemus jääb mõlemal juhul ehe. Kogu protsess käib siin peegelpildis. Põnev.

Temperatuurivahe on ka ja nagu ikka Argentiina grillil: tuli on restile lähedal, st temperatuur on hästi kõrge, liha valmib märgatavalt kiiremini. Argentiinlaste grill erineb üldse tavapärasest grillist: neil on reeglina grillimahud suuremad, tänu sellele on söekogus all suur ja üsna lähedal restile.

Ivari: Kuna uus grill on poole äkilisem, siis annab see grillijale veel vähem andeks. Ütleme nii, et grillmeistri oskused peavad olema tasemel, et selle grilliga tööd teha.

Kuidas on menüü muutunud aastate jooksul?

Ivari: Mõlemas restoranis on sama argentiinapärane kontseptsioon oma tuntud headuses – sama menüü ja hõõguvate sütega grillahi. Töötame selle nimel, et meie külalisteni jõuaks huvitav ja kvaliteetne toode. Otsime pidevalt uusi toorained, täiendkoolitame meeskonnaliikmeid, et tuua veel meeldejäävamaid elamusi külalisteni. Eks aastatega on oluliselt paremaks muutunud kvaliteetse liha kättesaadavus ja lisandub pidevalt uusi huvitavaid tooteid. Täiendasime menüüd näiteks mereandidega ja meil leidub roogi isegi taimetoidulistele.

Töötame selle nimel, et meie külalisteni jõuaks huvitav ja kvaliteetne toode.

Raul: Argentiinapärasele söögikohale omaselt on menüüs rikkalik valik erinevat veiseliha. Oleme katsetanud kvaliteetseid lihasid erinevatelt kontinentidelt ja grillmeistritega valinud välja Ladina-Ameerika riikides kasvanud loomade liha. Argentiina restorani köögipealikuna ma kvaliteedi osas järeleandmisi ei tee ja eesmärk on pakkuda külalistele vaid parimast toorainest valmistatud roogi.

Raul, milline on teie lemmik?

Raul: Ühte lemmikut on raske valida. Aga kui peab, siis ütlen, et välisfilee on hakanud meeldima. See pole väga kuiv ega ka väga rasvane. On täpselt paras, mida tahaks süüa ja mille järele vahel isutab. Muidugi ka tomahawk ja part on hästi tehtud. Ma ise naudin sellist pooleldi verist liha, kas medium või medium miinus. Kuna olen õppinud armastama neid küpsusastmeid, siis ma well done’i enam ei eelista.

Kas eestlased on parema lihakultuuri omaks võtnud?

Ivari: Jah, rõõm on tõdeda, et teadlikkus ja ootus kõrgema tasemega loomaliha osas on tõesti suurem. Meie restoranide külastatavus näitab seda trendi hästi. Paljud ütlevad küll, et nad ei söö loomaliha sellepärast, et ilmselt pole saanud sellist head loomaliha. Loomaliha on tervislikum kui sealiha, on vähem rasvane, tugevama proteiiniga ja sisaldab palju rauda. Tervislikust küljest on see väga hea. Järgmine samm on leida see koht, kust sa saad seda õiget loomaliha. Hea koha peamine alustala on järeleandmatus liha kõrge kvaliteedi osas. Sealt edasi juba saab määravaks oskus valmistada tasemel toorainest kliendile kordumatu toiduelamus ja sinna juurde pakkuda eeskujulikku veinikaarti ja tasemel teenindust.

Millest algab kvaliteet?

Ivari: See on üsna pikk protsess, et me leiaks just selle õige. Vahepeal me ei pakkunud poolteist nädalat välisfileed, sest suutsime kõik ära müüa enne, kui järgmine partii Lõuna–Ameerikast kohale saabus. Pakuti asenduseks päris mitut teist varianti, aga me polnud rahul ühegagi neist. Tegime otsuse, et kui me ei saa pakkuda seda parimat, mida armastame, siis me ei müü. Mõni klient oli üllatunud, et kuidas teil välisfilee otsas on. Lihtsalt mul ei ole pakkuda seda, mida ma ise sööks.

Ühesõnaga kompromisse Argentiina ei tee?

Ivari: Just. Pakume parimat või ei paku üldse. Kuna meie menüü on üsna lai, siis meie külalised leiavad sealt igal juhul meelepärase liharoa või mereannivaliku. Kõigile gurmaanidele midagi.

Kui soovid, et ajakiri Golf jõuaks ka Sinu postkasti, telli ajakiri SIIT!

Jaga