TÄISPIKK LUGU! Figuurisõbrad! Mis toimub sinu kehaga, kui sööd tervislikult 28 päeva

0

Söögivalikutes võib tulla perioode, kus teed kehale halvemaid valikuid. See aga muudab seedimist ja toitainete ladustamist ning tulemusena tunned end halvasti ja võib olla lisandunud ka mõningaid kilosid.

Alusta kohe muudatustega ja juba varsti toob see kaasa hea enesetunde

See, mida sa sööd, mõjutab kõiki kehaprotsesse alates seedimisest, rakkude uuenemisest, isegi põletikest kuni hea uneni. Menüü muutmine võib tunduda esialgu väljakutsena, kuid juba peale 4 nädalat tervisliku menüü järgimist võid märgata enesetunde ja väljanägemise paranemist.

Hea toiduvalikuga saad vajalikke toitaineid ning koos sellega sööd vähem mittevajalikke toite. Hea valik tähendab igapäevaselt süüa:

  • erinevaid puuvilju ja köögivilju
  • valke
  • täisteratooteid
  • tervislikke rasvu
  • juua piisavalt vett
  • vähendada lisatud soola- ja suhkrukogust
  • vähendada töödeldud toiduainete söömist.

Reeglina on oluline kinni pidada tervislikest eluviisidest ja regulaarsetest söögiaegadest. Väldi väljas söömist ja valmista ise kodune toit!

Alusta kohe ja tunned muutusi juba peale esimest päeva

Keskendumine on paranenud. Juba 24 tunni pärast tunned vähem näljatunnet ja suudad paremini kontrollida planeerimata söömisi, kuna sa pole veresuhkrut asjata tõstnud ja langetanud ebaregulaarsuse ja suure suhkrusisaldusega näksidega. Stabiilsem veresuhkrutase võimaldab keskenduda paremini ja annab energiat treeninguks.

Olulised reeglid

  • Söö regulaarselt kolm korda päevas, lisaks 1-2 tervislikku vahepala.
  • Vali vikerkaarevärvilisi toite: erinevaid puuvilju ja köögivilju.
  • Joo piisavalt vett, kuni 2 l päevas, hoiad nälja eemale.
  • Limiteeri alkoholitarbimist.

Möödas on 7 päeva

Kasu on reaalne: sa ei märka silmade või sõrmede tursumist, kuna vedelik väheneb tänu väiksemale soolatarbimisele. Juba võid tunda, et riided on vabamalt seljas. Enam ei ole väsinud peale lõunat, kuna oled söönud regulaarselt rohkem kiudainete- ja valgurikkaid toite ning vähem suhkrut sisaldavaid maiustusi. Sa üllatud, et sind ahvatlevad vähem küpsised ning eelistad selle asemel puuvilja.

Kui sul pole just nii märkimisväärseid muutusi, siis tasub teada, et keha vajab veidi aega kohanemiseks. Kui oled vähendanud tublisti magusa kohvi ja karastusjookide tarbimist, mida oled joonud pikki aastaid igapäevaselt, siis see võib algul tuua kaasa peavalu. Rohke täisteratoodete ja köögiviljade söömine nisujahutoodete asemel võib tekitada esialgu gaase. Tee selliseid muudatusi sammhaaval. Kuid need sümptomid tavaliselt kestavad mõne päeva ning lühiajaline ebamugavus on seda väärt.

Kahe nädala pärast (möödas on 14 päeva)

Oled säästnud raha, sest kulutad vähem näksidele, valmistoitudele ning jookidele. Kui valmistad ise toitu, siis on see värske ja tervislik ning palju odavam. Sööd regulaarselt ja sa ei tunne päeva jooksul kordagi nälga. Sinu menüüs on kõik toitained tasakaalus, mistõttu veresuhkru tase püsib stabiilsena ja oled heas tujus, sest aju saab piisavalt toitu.

Kolme nädala pärast (möödas on 21 päeva)

Märkad, et sinu nahk särab. Oled kolme nädala jooksul saanud piisavalt vitamiine, mineraale ja tervislikke rasvu, mis aitavad toota kollageeni. Oled söönud aedvilju ja täisteratooteid, pudruhelbeid, ubasid ja seemneid ning sellega suurendanud kiudainete hulka. Iga täiskasvanu peaks tarbima 30 g kiudaineid päevas, et soolestiku tegevus oleks regulaarne. Kiudained on olulised ka vere kolesteroolitaseme hoidmiseks, seega hoiavad sinu südame tervist.

Une kvaliteet on paranenud ning see omakorda annab rohkem energiat, paremat tuju ja paneb naha särama. Tunned, et energiat on rohkem ja see innustab liikuma.

Nelja nädala pärast (möödas on 28 päeva)

Oled kogenud tervislikku toitu süües kasulikke muutusi. Nüüd kiirtoit sind enam ei ahvatle ja puudub vajadus süüa suhkrurikkaid ja rasvarikkaid toite.

Oled tugevdanud immuunsussüsteemi, kuna oled saanud puu-ja köögiviljadest piisavalt vitamiine ja mineraale. Tulemuseks on hea uni, mis omakorda tugevdab immuunsussüsteemi ning sind ei ohusta viirused ja bakterid, kuna oled muutunud neile vastuvõtmatuks. Sinu riskid elustiilist põhjustatud haigustele on vähenenud.

Nüüdseks oled kindlasti märganud ka muutusi kaalunumbril, oled saledam! Sul on kehas vähem vedelikku ning süües vähem rasva- ja suhkrurikast toitu ja alkoholi tarbimist vähendades on nädalane kaalulangus kuni 1 kilogramm.

Kõhtutäitev päevamenüü, mis juhatab sisse tervisesõbraliku toitumise kuu!

Hommikusöök
Seeneomlett täisteraleivaga vt retsept

Hommikupoolne amps
1 pirn või 200 g melonit

Lõunasöök
Porgandi-läätsesupp täisteraleivaga vt retsept

Õhtupoolne vahepala
14 pähklit või mandlit 1 õun

Õhtusöök
Kinoaga täidetud suvikõrvitsad vt retsept

Hilisõhtune amps
väike klaas keefiri kaneeliga ja/või värsked köögiviljakangid

Seeneomlett kahele

1 väike sibul
1 tl õli
125 g šampinjone või kukeseeni

1 tomat
soola, musta pipart
2 muna

80 ml piima
pitsamaitseainet
40 g riivjuustu
maitserohelist
2 viilu täisteraleiba

1. Tükelda köögiviljad. Kuumuta pann õliga, prae sibul kergelt läbi, lisa seened ja prae veel umbes 5 minutit.
2. Lisa tomatid, maitsesta soola ja musta pipraga.
3. Vahusta munad, lisa piim ja maitsesta soola ja pitsamaitseainega.
4. Kalla segu köögiviljale, puista üle riivjuustuga ja küpseta tasasel tulel, kuni muna on hüübinud.
5. Garneeri maitserohelisega ja serveeri kohe koos 1 leivaviiluga.

NÕUANNE

Kohevama omleti saad, kui vahustad munavalge eraldi. Kui soovid, et omlett ka pealt pruunistuks, pane umbes 5 minutiks eelsoojendatud ahju järelküpsema. Seeneomleti juurde sobib serveerida hapukurki.

Porgandi-läätsesupp kahele

1 sibul
1-2 küüslauguküünt
1 sl oliiviõli
1 suurem sellerivars
2 keskmist porgandit
600 ml vett
1 sl köögiviljapuljongi maitseainet
100 g punaseid kiirkeeduläätsi

2 viilu täisteraleiba

1. Haki sibul ja küüslauguküüned, viiluta sellerivars ja porgandid ja loputa läätsed.
2. Kuumuta sibul ja küüslauk õlis läbi, lisa köögiviljad, läätsed, kuum vesi ja puljongipulber.
3. Lase keema, keera kuumus väiksemaks ja hauta kaane all tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni porgand on pehme. Soovi korral püreeri supp.
4. Serveeri koos täisteraleivaga.

 

Kinoaga täidetud suvikõrvitsad kahele

100 g kinoad
1 sl õli
1/2 punast sibulat, hakitud
1/2 punast paprikat, hakitud
1 küüslauguküüs, hakitud
hakitud tüümiani
4 päikesekuivatatud tomatit
kuivatatud oreganot
1 sl värsket basiilikut, hakitud
2 suvikõrvitsat
50 g mozzarella´t

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Keeda kinoa vastavalt pakendil olevale juhisele ja jäta jahtuma. Pihusta pann üle õliga, prae sibulat 5 minutit, lisa paprika, küüslauk ja tüümian, prae veel 5 minutit.
2. Sega sibula-paprikasegu ja päikesekuivatatud tomatid kinoaga, maitsesta oregano ja basiilikuga, sega hästi läbi.
3. Lõika suvikõrvitsad pikuti pooleks ja õõnesta välja pehme sisu. Pane suvikõrvitsad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja täida kinoaseguga, kata mozzarella-viiludega. Küpseta umbes 18 minutit.

*Artikkel ilmus ajakirja Golf 4/2018 numbris.

Autor: Anne Piirsalu

Kui soovid, et ajakiri Golf jõuaks ka Sinu postkasti, telli ajakiri SIIT!

Jaga